doktor glas

För några är ensamheten icke en omständighet som de ha råkat i, utan en egenskap.

[Hjalmar Söderberg]

Annonser

8 thoughts on “doktor glas

 1. Har av någon märklig anledning (förmodligen för att jag vet att jag borde) inte läst Doktor Glas, men nu blev suget riktigt stort. Den står ju där i bokhyllan och väntar och tunn är den också och inte ett ont ord har jag hört om den.

  Innan månaden är slut …

  Annat bokmåste från bibliotekarien?

  • Jag hade ju inte heller läst Doktor Glas tills alldeles nyligen, då jag insåg att jag ville läsa Mordets praktik och därför också borde ge mig i kast med förlagan. Men egentligen tycker jag nog Den allvarsamma leken var ännu bättre. Båda är dock lysande böcker, och mycket överkomliga i tjocklek. Och så citaten, då. Jag är en skamlös citathora.

   Jag började läsa ”Sommarljus och så kommer natten” av Jón Kalman Stefánsson idag (Gud förbjude att jag bara skulle läsa tre böcker på en gång nu när jag läst ut Vann) och den knockade mig helt. Språket är som en riktigt bra duschstril, det bara strömmar över en, varmt, jämnt och oupphörligt. Och jag gillar ju verkligen, verkligen att duscha.

   Annars finns ju alltid Sara Lidman, om man ska gå närmast mitt hjärta. I så fall Hjortronlandet eller Regnspiran, att börja med Jernbanan är förödande.

 2. Påbörjade Sommarljus i vintras, och även om jag också fastnade för språket drogs jag inte in i historien och den slutade helt enkelt som en av de där böckerna man tänker att man ska ta upp för att det kanske artar sig och ja, språket var ju fint, men sen blir det aldrig av och det kommer andra böcker emellan. Men en dag. Kanske.

  Sara Lidman får det bli, även om jag verkligen borde beta av bokhögen någon meter innan jag köper fler …

  • Min erfarenhet av bokhögar är att de är lite som mytologiska monster – i samma ögonblick som man hugger av ett huvud växer det ut två nya.

   Det fina med Sara Lidman är att de återfinnes ganska billigt (jag köpte min första för en tia) på diverse antikvariat och second hand-affärer.

   Nu när det är maj och allt, har du läst Sommarboken av Tove Jansson? Den drar i mig för omläsning varje vår, men alltid är det något i veckan (såsom bokhögen).

 3. Amen, sommarboken hade så fint omslag att jag var tvungen att beställa den omedelbums, oavsett bokhögen som ju faktiskt, i sanningens namn, redan handlar om högar.

  • ”Något i veckan”? Är jag full? Men ja, jag kan nästan lova dig att du inte kommer ångra det köpet!Det är en sån där bok som man vill ge vidare, dessutom: jag ärvde min och skänkte sedan bort den igen när det kändes befogat.

   Och sämre livskamrater kunde man ju ha, än bokhögar. Min flytthjälp var nära gråten när jag glatt ställde dem framför fjorton kassar och två kartonger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s